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Effects of crude protein levels on egg quality traits of brown layers raised in two production systems R. Bras. Zootec.
Viana,Eduardo de Faria; Stringhini,José Henrique; Carvalho,Fabyola Barros de; Viana,Débora Macedo Paronetto; Costa,Miliane Alves da.
ABSTRACT The objective of this study was the evaluation of egg quality of 30 to 45-week-old brown layers, raised in cages or on floor, supplemented with amino acids, using the ideal protein concept with levels of 14, 15, 16, and 18% crude protein. A total of 400 birds (Hy-sex Brown) were used, distributed into two breeding systems (conventional cage or floor). The evaluated variables were the yolk relative weight, yolk height, albumen relative weight, albumen height, specific gravity, eggshell thickness, and eggshell weight. Treatments consisted of reduced levels of crude protein and were provided to both groups equally. We adopted a completely randomized design, in a factorial scheme, composed of two breeding systems and four levels of crude protein,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brown layer; Cage; Egg; Floor.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982017001100847
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Níveis de lisina digestível para poedeiras Hy-Line W-36 em produção R. Bras. Zootec.
Jardim Filho,Roberto de Moraes; Stringhini,José Henrique; Andrade,Maria Auxiliadora; Café,Marcos Barcellos; Leandro,Nadja Susana Mogyca; Carvalho,Fabyola Barros de.
Objetivou-se determinar os melhores níveis de lisina digestível para poedeiras em produção. Avaliaram-se o desempenho, o consumo de nutrientes, o metabolismo, a qualidade de ovos, os parâmetros sanguíneos e o desenvolvimento do aparelho reprodutor de 160 poedeiras Hy-Line W-36 com 25 semanas de idade. As aves foram distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com quatro níveis de lisina digestível (600, 700, 800 ou 900 mg de lisina/kg de ração) e quatro repetições, utilizando-se o esquema de parcelas subdivididas na avaliação do balanço de nitrogênio, dos parâmetros sanguíneos e do aparelho reprodutor. Os níveis de lisina da dieta influenciaram os consumos de alimento, proteína e energia, cujo ponto de máximo foi observado no nível de 720 mg de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácido; Oviduto; Produção de ovos; Qualidade de ovos; Sangue.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000400013
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Níveis de lisina digestível para poedeiras Lohmann LSL na fase de 16 a 25 semanas de idade R. Bras. Zootec.
Filho,Roberto de Moraes Jardim; Stringhini,José Henrique; Café,Marcos Barcellos; Leandro,Nadja Susana Mogyca; Andrade,Maria Auxiliadora; Carvalho,Fabyola Barros de.
Neste experimento foram avaliados os efeitos de níveis de lisina digestível no desempenho, no balanço de nitrogênio e na digestibilidade de extrato etéreo em poedeiras Lohmann LSL entre 16 e 25 semanas de idade. Foram avaliados quatro níveis de lisina digestível (0,6; 0,7; 0,8 e 0,9% da ração) utilizando-se 160 poedeiras durante o período de 16 até 25 semanas de idade. As dietas foram isonutritivas, com 17% de PB e 2.800 (pré-postura) e 2.750 kcal (pré-pico) EM/kg. O delineamento inteiramente casualizado foi adotado com quatro níveis de lisina digestível avaliados em quatro repetições. Os níveis de lisina digestível não influenciaram o ganho de peso, os consumos de ração e de proteína e energia, a idade ao primeiro ovo, a produção e o peso dos ovos, os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminoácido essencial; Consumo; Frangas; Produção de ovos.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982011000900015
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Performance and nitrogen balance of laying hens fed increasing levels of digestible lysine and arginine R. Bras. Zootec.
Carvalho,Fabyola Barros de; Stringhini,José Henrique; Matos,Maíra Silva; Jardim Filho,Roberto Moraes; Café,Marcos Barcellos; Leandro,Nadja Susana Mogyca; Andrade,Maria Auxiliadora.
The objective of this experiment was to evaluate the effect of two digestible lysine levels and four digestible arginine levels on laying hens from 24 to 48 weeks of age. Three hundred and twenty Lohmann LSL laying hens were allotted in a completely randomized design in a 2 × 4 factorial arrangement, with two levels of digestible lysine (700 and 900 mg/kg of diet) and four digestible arginine levels (700, 800, 900 and 1000 mg/kg of diet). Results indicated requirement of 884 and 830 mg of digestible arginine/kg of diet, considering an average feed intake of 95 g/hen/day and an average hen weight of 1.5 kg, aiming at lesser feed intake and better nutritional balance of nitrogen, respectively. High digestible lysine levels in the diet require higher...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antagonism; Digestibility; Digestible amino acids; Egg; Production.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012001000007
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Phytogenic additives and organic acids in broiler chicken diets R. Bras. Zootec.
Fascina,Vitor Barbosa; Sartori,José Roberto; Gonzales,Elisabeth; Carvalho,Fabyola Barros de; Souza,Ivan Mailinch Gonçalves Pereira de; Polycarpo,Gustavo do Valle; Stradiotti,Ana Cristina; Pelícia,Vanessa Cristina.
The experiment evaluated the influence of isolated or associated phytogenic additives (PA) and organic acids (OA) on nutrient digestibility, performance and carcass characteristics of broiler chickens. Two experiments were conducted in a completely randomized design with a 2 × 2 + 1 factorial arrangement of treatments (with or without PA × with or without OA + antibiotic performance enhancer and anticoccidial). In the first experiment, two metabolic tests were conducted to determine the metabolizability coefficients of the nutrients of starter and growth diets. In the second experiment, 2520 one-day-old chicks were housed in 40 experimental units to evaluate the performance and carcass characteristics. The phytogenic additives and organic acids, isolated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Acidifier; Additive; Antibiotics; Herbal extract; Metabolism; Sanitary challenge.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012001000008
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